Zzp’ers verzetten zich tegen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als het principeakkoord over pensioenen doorgaat, moeten zelfstandigen zich straks verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid (aov). Veel zzp’ers roeren zich op sociale media. ‘We zijn hier faliekant op tegen’, meldt ook ZZP Nederland.

De grootste onafhankelijke ondernemersorganisatie voor zelfstandigen zonder personeel, ZZP Nederland, hield in mei een onderzoek naar de aov-plicht. In dat onderzoek gaf 83 procent aan tegen te zijn. Toch bevat het principeakkoord deze plicht.

Onbegrijpelijk, vindt ZZP Nederland. Ook op sociale media laten zzp’ers weten het hier pertinent mee oneens te zijn. Zij klagen bovendien dat de aov weinig van doen heeft met de pensioenonderhandelingen. ‘Waarom wordt een aov-verplichting voor zzp’ers onderdeel van een pensioenonderhandeling’, vragen meerdere zelfstandigen zich af op Twitter. Een vreemde eend in de bijt, zegt ook het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO).

Explosie

De afgelopen jaren is het aantal zzp’ers geëxplodeerd: inmiddels telt Nederland ruim 1,2 miljoen zzp’ers. Volgens cijfers zou zo’n 80 procent geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben. Hun voornaamste punt is dat ze de premie torenhoog vinden. Ook zouden verzekeraars ze soms weigeren.

Dat de aov-plicht er toch is gekomen, hebben de zzp’ers te danken aan de vakbonden en PvdA en GroenLinks. Die partijen vinden dat er sprake is van een ongelijke concurrentiestrijd met vaste werknemers omdat de werkgevers geen premies hoeven af te dragen voor de zzp’ers en het daarmee voor hen lucratiever maakt om zzp’ers in te huren. Ook zien de politieke partijen de grote groep onverzekerden als een gevaar voor de samenleving.

Basisvoorziening

Als het aan ZZP Nederland had gelegen, was er in het principeakkoord een soort basisvoorziening voorgesteld. In zo’n voorziening zouden alle werkenden meebetalen, wat de aov-premie structureel laag en betaalbaar kan houden. In het eerdere onderzoek van de belangenclub zei 88 procent van de achterban een basisvoorziening voor alle werkenden een goed idee te vinden.

Zo’n basisvoorziening is heel wat anders dan een aov, vult ZZP Nederland aan. ,,Bij de basisvoorziening is er volledige acceptatie en kunnen zelfstandigen zich individueel, vrijwillig en naar eigen inzicht (bij) verzekeren. De basisvoorziening keert een (basis)inkomen uit bij blijvende en volledige arbeidsongeschiktheid.”

ZZP Nederland is overigens blij dat er geen pensioenplicht komt. ,,Dit is positief en ook de wens van onze achterban.” Het wordt, als het pensioenakkoord er komt, wel makkelijker voor zzp’ers om deel te nemen aan een pensioenfonds.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Roger Hagen

WONINGKOPERS MOETEN STEEDS SNELLER KNOOP DOORHAKKEN

Woningzoekers hebben nog niet eerder zo weinig tijd gehad om te beslissen. In het tweede kwartaal van dit jaar stonden woningen gemiddeld slechts zes weken te koop voordat ze werden verkocht. Dat blijkt uit de twaalf regiorapportages ‘Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2 2019’ die vastgoedonderzoeksbureau Dynamis vandaag heeft gepubliceerd. Vooral buiten de grote steden worden woningen steeds sneller verkocht.

Lees meer
Roger Hagen

Adviseurs wijzen lang niet altijd op scenario scheiden bij woningaankoop

Tachtig procent van de gescheiden Nederlanders hield geen rekening met de mogelijkheid van een scheiding of relatiebeëindiging bij het afsluiten van een hypotheek. Het komt vaak voor dat de adviseur niet op het scenario scheiden wijst bij aankoop van een woning. Dit blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken in samenwerking met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) onder ruim 1000 gescheiden Nederlanders die ten tijden van hun scheiding woonachtig waren in een koopwoning.

Lees meer
Roger Hagen

Top vijf autoschades – Lakschade vaak stilgehouden

Twee op de drie Nederlanders hebben weleens schade veroorzaakt aan een andere auto, meldt Allsecur na onderzoek. Maar schade aan andermans auto wordt niet altijd eerlijk gemeld: de helft vindt een krasje geen reden om een briefje achter de ruitenwisser te steken.

Lees meer