WONINGKOPERS MOETEN STEEDS SNELLER KNOOP DOORHAKKEN

Woningzoekers hebben nog niet eerder zo weinig tijd gehad om te beslissen. In het tweede kwartaal van dit jaar stonden woningen gemiddeld slechts zes weken te koop voordat ze werden verkocht. Dat blijkt uit de twaalf regiorapportages ‘Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2 2019’ die vastgoedonderzoeksbureau Dynamis vandaag heeft gepubliceerd. Vooral buiten de grote steden worden woningen steeds sneller verkocht.

Nederlandse woningeigenaren hebben gemiddeld een week sneller een koper voor hun woning gevonden dan een jaar geleden. Onder de Nederlandse steden is Zwolle koploper. Een woning staat daar gemiddeld slechts drie weken te koop. Hoewel de korte verkooptijden goed nieuws zijn voor verkopers, moeten veel woningzoekers overhaast beslissen om een woning te kopen.

45 duizend huishoudens op zoek naar een woning in Den Haag

Door de grote concurrentie hebben potentiële kopers weinig tijd om na te denken over de belangrijkste aankoop van hun leven. Buiten Amsterdam is vooral Den Haag populair onder huishoudens die een woning willen kopen. Daar zijn ongeveer 45.000 woningzoekende huishoudens. Maar ook in Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn en Tilburg zijn ruim 15.000 huishoudens actief via Funda op zoek naar een koopwoning. Dat zijn circa 25 zoekers per aangeboden woning.

Snel dalende verkooptijden buiten de grote steden

Buiten de grote steden nemen de verkooptijden het snelst af. In Oost-Groningen zijn deze zelfs gehalveerd. In de niet-stedelijke regio’s is de dynamiek van de woningmarkt later op gang gekomen en deze regio’s maken nu een inhaalslag. Woningen worden gemiddeld drie weken later verkocht dan in de grote steden. In Amsterdam, Utrecht en Den Haag zorgen de hoge vraagprijzen juist voor een lichte toename in de verkooptijden.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Roger Hagen

Adviseurs wijzen lang niet altijd op scenario scheiden bij woningaankoop

Tachtig procent van de gescheiden Nederlanders hield geen rekening met de mogelijkheid van een scheiding of relatiebeëindiging bij het afsluiten van een hypotheek. Het komt vaak voor dat de adviseur niet op het scenario scheiden wijst bij aankoop van een woning. Dit blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken in samenwerking met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) onder ruim 1000 gescheiden Nederlanders die ten tijden van hun scheiding woonachtig waren in een koopwoning.

Lees meer
Roger Hagen

Top vijf autoschades – Lakschade vaak stilgehouden

Twee op de drie Nederlanders hebben weleens schade veroorzaakt aan een andere auto, meldt Allsecur na onderzoek. Maar schade aan andermans auto wordt niet altijd eerlijk gemeld: de helft vindt een krasje geen reden om een briefje achter de ruitenwisser te steken.

Lees meer