Vier tips over verbouwen en de waarde van jouw huis.

Vragen over verbouwwensen zijn aan de orde van de dag bij Rebels in Finance. Meestal gaat dit soort adviesgesprekken over de verhogende werking op de woningwaarde. Helaas vertalen lang niet alle verbouwingen zich direct in een flinke waardestijging, tot verbazing van veel klanten. Een logische vervolgvraag in dit kader is dan ook welke verbouwingen het grootste gewenste effect hebben. We geven je vier tips.

1. Creëer meer woonruimte!

Kortweg kunnen we stellen dat alle verbouwingen die zorgen voor meer woonoppervlak al snel zullen zorgen voor de meeste waardevermeerdering. Denk hierbij dus aan het maken van een extra slaapkamer op een zolder, het toevoegen van een garage/aanbouw of het installeren van een dakkapel. Na de woonlocatie is de samenstelling van de woning (denk aan indeling en aantal kamers) namelijk een van de meest belangrijke kenmerken waarop potentiële huizenkopers hun keuze baseren.

2. Investeer in duurzaamheid

Denk hierbij niet alleen aan isolatie, kozijnen en (drie)dubbele ruiten maar ook aan de installaties zoals radiatoren en cv-ketel. Daarnaast wegen ook energiebesparende maatregelen zoals zonnecollectoren en warmtepompen positief mee in de waardering van je woning. Behalve een waardestijging van je woning realiseer je hiermee tevens een daling van je maandelijkse (energie)lasten: twee vliegen in één klap dus.

3. Pak achterstallig onderhoud aan

Bij de taxering van de woning wordt ook altijd gelet op de algehele indruk en afwerking in en rondom de woning. Achterstallig onderhoud, bijvoorbeeld in het schilderwerk of beschadigingen, hebben een direct verlagend effect op de waarde van de woning. Als je je woning wilt verkopen is het dus verstandig om kritisch door de ogen van een potentiële koper te kijken. Vraag je af welke, relatief goedkope, aanpassingen zorgen voor een stevige verbetering van de algehele uitstraling en pak die aan.

4. Badkamer of keuken? Vooral als je het voor jezelf doet

Het verbouwen van een badkamer en/of keuken komen we regelmatig tegen. Helaas leidt dit soort verbouwingen vrijwel altijd tot marginale waardevermeerderingen, zeker als de bestaande inrichting nog functioneert en een acceptabele uitstraling heeft. Smaak speelt bovendien een grote rol in deze ruimtes. Dus wil je persé die gouden Quooker? Vooral doen, maar wel voor jezelf!

Algemeen

Wil je gaan verbouwen? Reken jezelf dan niet te rijk. Zeker als je de verbouwing uitbesteedt denk dan niet alleen aan de materiaalkosten, maar vooral ook aan de arbeidskosten. Als stelregel kun je hanteren dat een stijging van de woningwaarde niet meer zal bedragen dan 60% van de verbouwkosten. Verbouwen om direct te verkopen is in dit scenario daarom vaak niet de beste keuze.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Roger Hagen

WONINGKOPERS MOETEN STEEDS SNELLER KNOOP DOORHAKKEN

Woningzoekers hebben nog niet eerder zo weinig tijd gehad om te beslissen. In het tweede kwartaal van dit jaar stonden woningen gemiddeld slechts zes weken te koop voordat ze werden verkocht. Dat blijkt uit de twaalf regiorapportages ‘Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2 2019’ die vastgoedonderzoeksbureau Dynamis vandaag heeft gepubliceerd. Vooral buiten de grote steden worden woningen steeds sneller verkocht.

Lees meer
Roger Hagen

Adviseurs wijzen lang niet altijd op scenario scheiden bij woningaankoop

Tachtig procent van de gescheiden Nederlanders hield geen rekening met de mogelijkheid van een scheiding of relatiebeëindiging bij het afsluiten van een hypotheek. Het komt vaak voor dat de adviseur niet op het scenario scheiden wijst bij aankoop van een woning. Dit blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken in samenwerking met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) onder ruim 1000 gescheiden Nederlanders die ten tijden van hun scheiding woonachtig waren in een koopwoning.

Lees meer
Roger Hagen

Top vijf autoschades – Lakschade vaak stilgehouden

Twee op de drie Nederlanders hebben weleens schade veroorzaakt aan een andere auto, meldt Allsecur na onderzoek. Maar schade aan andermans auto wordt niet altijd eerlijk gemeld: de helft vindt een krasje geen reden om een briefje achter de ruitenwisser te steken.

Lees meer