Top vijf autoschades – Lakschade vaak stilgehouden

Twee op de drie Nederlanders hebben weleens schade veroorzaakt aan een andere auto, meldt Allsecur na onderzoek. Maar schade aan andermans auto wordt niet altijd eerlijk gemeld: de helft vindt een krasje geen reden om een briefje achter de ruitenwisser te steken.

Allsecur bevroeg ruim 1.000 automobilisten over hun gedrag bij schade. Dat hangt sterk samen met de omvang van de schade. De helft van de respondenten vindt zelf veroorzaakte lakschade geen reden om contactgegevens achter te laten. Bij deukschade meldt het overgrote deel (78%) de schade wel aan de gedupeerde; 3% zou er zonder bericht vandoor gaan.

De vijf meest voorkomende schades volgens het onderzoek:

  • Tegen een stilstaand object gereden (paaltje, boom, lantaarn): 40%
  • Betrokken geweest bij een kop-staartbotsing: 20%
  • Tijdens het inparkeren kras- of lakschade veroorzaakt: 13%
  • Lakschade veroorzaakt door het openen van de autodeur: 11%
  • Tijdens het inparkeren een deuk(je) veroorzaakt: 10%

Ouderen melden zich vaker

Ouderen zijn iets vaker geneigd om hun schadeveroorzakende actie op te biechten: 49% van de 65-plussers meldt lakschade en 82% zegt zich bij deukschade bekend te maken. Bij de groep millennials (-18 tot 34-jarigen) zijn die percentages 42% respectievelijk 73%.

Vrouwen reageren emotioneler dan mannen als ze schade veroorzaken.

Bijna de helft van de vrouwen schrikt en vraagt zich af wat te doen. Datzelfde geldt voor 19% van de mannen. Die denken vaker aan het achterlaten van de gegevens (48%) of de stijging van de verzekeringspremie (20%). Bij deukschade doet 5% van de mannen of zijn neus bloedt; van de vrouwen zegt 1% te doen alsof er niets is gebeurd.

bron: AMWEB – 19 juni 2019

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Roger Hagen

WONINGKOPERS MOETEN STEEDS SNELLER KNOOP DOORHAKKEN

Woningzoekers hebben nog niet eerder zo weinig tijd gehad om te beslissen. In het tweede kwartaal van dit jaar stonden woningen gemiddeld slechts zes weken te koop voordat ze werden verkocht. Dat blijkt uit de twaalf regiorapportages ‘Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2 2019’ die vastgoedonderzoeksbureau Dynamis vandaag heeft gepubliceerd. Vooral buiten de grote steden worden woningen steeds sneller verkocht.

Lees meer
Roger Hagen

Adviseurs wijzen lang niet altijd op scenario scheiden bij woningaankoop

Tachtig procent van de gescheiden Nederlanders hield geen rekening met de mogelijkheid van een scheiding of relatiebeëindiging bij het afsluiten van een hypotheek. Het komt vaak voor dat de adviseur niet op het scenario scheiden wijst bij aankoop van een woning. Dit blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken in samenwerking met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) onder ruim 1000 gescheiden Nederlanders die ten tijden van hun scheiding woonachtig waren in een koopwoning.

Lees meer