Drie situaties waarin het interessant is om je hypotheek over te sluiten (ook als die nog niet zo lang loopt)

Het oversluiten van je hypotheek wanneer de rentevastperiode is afgelopen is voor menigeen een open deur. Er zijn echter meer situaties waarin het interessant kan zijn om over te sluiten. Zelfs in de eerste jaren na het afsluiten van je hypotheek. Zo zijn de dalende rentestanden hier de afgelopen tijd vaak aanleiding toe geweest. Toch zijn er nog veel mensen die zich niet bewust zijn van de financieel interessante mogelijkheden. Wij onderscheiden drie situaties waarin het interessant is om oversluiten te overwegen.

Rentevastperiode van de bestaande hypotheek loopt af

Het eenvoudigste moment om een hypotheek over te sluiten is op het moment dat de rentevastperiode afloopt. Voor oversluiten wordt dan geen boete in rekening gebracht. Om tijdig te kunnen oversluiten is het van belang dat je het moment van aflopen goed op je netvlies hebt. Tijdig advies inwinnen en het oversluiten in gang zetten bij de geldverstrekker voorkomt dat je gedwongen wordt een nieuwe rentekeuze te maken binnen je huidige hypotheek (die wellicht veel minder interessant is). Geldverstrekkers zijn bij wet verplicht om klanten ten minste drie maanden voor het aflopen van een rentevastperiode te informeren.

Dalende rentestanden

De rentestanden zijn de aflopende jaren sterk gedaald. Afhankelijk van de hypotheeksamenstelling en je persoonlijke situatie is het, ongeacht de resterende looptijd, vaak interessant om de rentevastperiode vervroegd open te breken. Hoewel hypotheekbanken in dit geval een boete in rekening brengen blijkt een oversluiting op langere termijn vaak een voordeligere oplossing. Daarnaast kan de boete in veel gevallen meegefinancierd worden waardoor je deze niet van je zuurverdiende spaarcenten hoeft te betalen.. Voor je beeldvorming: rentestanden van enkele tienden procenten lager dan je huidige rentestand zorgen makkelijk voor een lastenverlaging van enkele honderden euro’s per jaar. 

Aanwezigheid van aflossingsvrije leningdelen

In tegenstelling tot de huidige mogelijkheden op de hypotheekmarkt kon er tot voor kort gekozen worden voor een hypotheek met een aanzienlijk aflossingsvrij deel. Deze hypotheekvorm kan interessant zijn omdat het de laagste hypotheeklasten oplevert. Aan het einde van de looptijd moet de hypotheek echter volledig afgelost worden en dit kan niet zonder meer middels een nieuwe hypotheekfinanciering. Dit geld moet dan  beschikbaar zijn in de vorm van spaargeld. In alle gevallen zorgt deze hypotheekvorm op enig  moment voor meer financiële druk. Bovendien hanteren met name banken vaak een opslag op de basisrente voor een aflossingsvrij leningdeel. Hierdoor betaal je dus meer rente voor het geleende geld dan dat je zou betalen voor een andere leningvorm. Door te kiezen voor een leningdeel waarop wel afgelost wordt voorkom je grote aflossingskosten op einddatum. Bovendien is niet gezegd dat je maandelijkse hypotheekkosten daarmee veel stijgen: de opslag op de basisrente komt namelijk in veel situaties te vervallen en daarnaast profiteer je van de mogelijk gunstige rentestanden op dat moment.

Kortom

Zorg ervoor dat je regelmatig laat checken of de hypotheekrente en voorwaarden nog passen bij jouw persoonlijke situatie en de mogelijkheden in de markt. Bij Rebels in Finance kun je terecht voor een kosteloze oriëntatie waarbij je inzicht krijgt in de hypotheekmogelijkheden en de terugverdientijd van de kosten. Hiermee kun je een weloverwogen keuze maken om wel of niet over te sluiten.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Roger Hagen

WONINGKOPERS MOETEN STEEDS SNELLER KNOOP DOORHAKKEN

Woningzoekers hebben nog niet eerder zo weinig tijd gehad om te beslissen. In het tweede kwartaal van dit jaar stonden woningen gemiddeld slechts zes weken te koop voordat ze werden verkocht. Dat blijkt uit de twaalf regiorapportages ‘Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2 2019’ die vastgoedonderzoeksbureau Dynamis vandaag heeft gepubliceerd. Vooral buiten de grote steden worden woningen steeds sneller verkocht.

Lees meer
Roger Hagen

Adviseurs wijzen lang niet altijd op scenario scheiden bij woningaankoop

Tachtig procent van de gescheiden Nederlanders hield geen rekening met de mogelijkheid van een scheiding of relatiebeëindiging bij het afsluiten van een hypotheek. Het komt vaak voor dat de adviseur niet op het scenario scheiden wijst bij aankoop van een woning. Dit blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken in samenwerking met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) onder ruim 1000 gescheiden Nederlanders die ten tijden van hun scheiding woonachtig waren in een koopwoning.

Lees meer
Roger Hagen

Top vijf autoschades – Lakschade vaak stilgehouden

Twee op de drie Nederlanders hebben weleens schade veroorzaakt aan een andere auto, meldt Allsecur na onderzoek. Maar schade aan andermans auto wordt niet altijd eerlijk gemeld: de helft vindt een krasje geen reden om een briefje achter de ruitenwisser te steken.

Lees meer