Adviseurs wijzen lang niet altijd op scenario scheiden bij woningaankoop

Tachtig procent van de gescheiden Nederlanders hield geen rekening met de mogelijkheid van een scheiding of relatiebeëindiging bij het afsluiten van een hypotheek. Het komt vaak voor dat de adviseur niet op het scenario scheiden wijst bij aankoop van een woning. Dit blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken in samenwerking met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) onder ruim 1000 gescheiden Nederlanders die ten tijden van hun scheiding woonachtig waren in een koopwoning.

 “De kans dat op korte termijn een scheiding plaatsvindt, is groter dan dat op korte termijn een van beide partners overlijdt”, vertelt Ellen Hensbergen, directeur van Munt Hypotheken. “Consumenten lijken daar echter niet op voorbereid. Slechts 1 op de 5 mensen houdt bij het afsluiten van een hypotheek rekening met een scheiding, terwijl meer dan de helft overlijden laat meewegen. Dat vind ik vrij schokkend.”

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat veel van de respondenten na relatiebeëindiging hulp inschakelden. Bijna de helft van de Nederlanders laat weten een hypotheekadviseur of mediator in de hand te hebben genomen. Bijzonder is dat dertig procent van hen echter aangeeft nooit op voorhand, dus voor de scheiding, door hun adviseur te zijn gewezen op het scenario ‘scheiden’.

Een even grote groep (31 procent) zegt met de kennis van nu een scheiding anders aan te pakken. Hensbergen: “Minder dan de helft van de respondenten zegt opnieuw een adviseur in de arm te nemen als het op een scheiding aan komt. Terwijl adviseurs in dit traject juist een bijzonder waardevolle bijdrage kunnen leveren. Dat betekent dat daar nog werk aan de winkel is.”

Zowel NHG als Munt Hypotheken willen meer aandacht rondom hypotheken en ‘life events’ als scheiden, ontslag en overlijden. Rebels in Finance is het helemaal eens met deze wens. Dat is ook de reden dat een dergelijk scenario standaard meegenomen wordt in het hypotheekadviesrapport. Wel zo logisch en transparant.

bron: vvp – 18 juni

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Roger Hagen

WONINGKOPERS MOETEN STEEDS SNELLER KNOOP DOORHAKKEN

Woningzoekers hebben nog niet eerder zo weinig tijd gehad om te beslissen. In het tweede kwartaal van dit jaar stonden woningen gemiddeld slechts zes weken te koop voordat ze werden verkocht. Dat blijkt uit de twaalf regiorapportages ‘Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2 2019’ die vastgoedonderzoeksbureau Dynamis vandaag heeft gepubliceerd. Vooral buiten de grote steden worden woningen steeds sneller verkocht.

Lees meer
Roger Hagen

Top vijf autoschades – Lakschade vaak stilgehouden

Twee op de drie Nederlanders hebben weleens schade veroorzaakt aan een andere auto, meldt Allsecur na onderzoek. Maar schade aan andermans auto wordt niet altijd eerlijk gemeld: de helft vindt een krasje geen reden om een briefje achter de ruitenwisser te steken.

Lees meer