E Bike

Vijf handvatten verzekeren van een (elektrische) fiets

“Steeds meer E-bikes worden gestolen en fietsen zijn in het algemeen duurder geworden”, zegt woordvoerder Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars.

Daarnaast is er een stijgende verkooptrend van e-bikes, ondertussen 1 op de 18 verkochte fietsen, welke als snel in een prijsklasse tussen € 1000,- en € 3000,- vallen, aldus Douwe Boeijnga, directeur van fietsenverzekeraar ENRA.

Nu is het interessant te weten dat Nederland het ‘walhalla’ is voor Oost-Europese bendes om hun ‘fietsenslag’ te slaan. Zeker wanneer je bedenkt dat de kans dat een E-bike van jonger dan één jaar gestolen wordt in de afgelopen jaren zo’n 2,5 keer groter is geworden. Nóg interessanter lijkt ons om, gezien de aanstaande premieverhogingen en de grote premieverschillen, een passende verzekeringskeuze te kunnen maken tussen alle aanbieders. Kortom een passende match tussen de geldende voorwaarden in combinatie met jouw persoonlijke gebruikssituatie!

Daarom geeft Rebels in Finance vijf handvatten ter ondersteuning bij je keuze voor een passende verzekering van je (elektrische) fiets.

1. Bepaal hoe intensief je je fiets gaat gebruiken.
De belangrijkste vraag is; hoe wil je je fiets verzekeren? Gaat het alleen om diefstal, of wil je ook een dekking hebben bij een valpartij/ongeval? Uiteraard is dit afhankelijk van het gebruik:

  • Intensief (dagelijks woon-werkverkeer)
  • Recreatief (fietsentochten in het weekend)

Daarnaast is het belangrijk te bepalen waar je wilt gaan fietsen? Is dat alleen in Nederland of ook in het buitenland? Een (elektrische) fietsverzekering met een dekkingsgebied Europa of zelfs Wereldwijd heeft namelijk logischerwijs een hogere premie dan alleen Nederland.

Tenslotte is er ook verschil in aanvullende dekkingen zoals een pechhulpservice, opzittendenverzekering en verhaalsrechtsbijstand. Met name bij het laatste product is het belangrijk je bewust te zijn van de kans dat je dit soort dekking al hebt op een andere verzekering! Oververzekering komen we namelijk bij Rebels in Finance regelmatig tegen.

2. Bepaal de kans dat je je fiets gestolen wordt of onherstelbaar beschadigd raakt.
Zoals ik gisteren al een artikel deelde over verschillende afschrijvingspercentages op reisschade (zie post) is ook dit onderwerp bij een E-bike verzekering erg belangrijk. Deze percentages bepalen namelijk hoeveel vergoedt krijgt als je fiets daadwerkelijk gestolen of na een valpartij/ongeval total loss verklaard wordt.

Vergelijkbaar aan een autoverzekering kent ook een (elektrische) fietsverzekering een nieuwwaarderegeling. Bij de goedkopere dekkingen vindt er geen afschrijving plaats in het eerste en meestal ook in het tweede of zelfs het derde jaar na aankoop. De uitgebreidere dekkingen keren uit tot vijf jaar na aankoop. Uitkering kan in de vorm van een vergoeding zijn (financieel) of eenzelfde nieuwe E-bike inclusief accessoires (natura). Let wel goed op of er in de voorwaarden sprake is van een uitkeringsbeperking in geval van prijsstijgingen van eenzelfde fietsmodel.

De kans van totaalverlies als gevolg van een ongeval/valpartij hangt erg sterk samen met de intensiteit waarmee je de fiets wilt gaan gebruiken, zie mijn vorige tip. Daarnaast is het erg belangrijk om het diefstalrisico in te schatten door je een beeld te vormen waar je je fiets het meest gaat stallen. Dagelijks parkeren op het centrale station van Amsterdam levert een veel groter diefstalrisico op dan in een bewaakte fietsenstalling op kantoor. Hoe hoger de kans op diefstal des te interessanter is een langere nieuwwaarderegeling.

3. Hoe zit het met het eigen risico?
Ook kunnen er op deze (elektrische) fietsverzekeringen eigen risico’s van toepassing zijn. Over het algemeen variëren de eigen risico’s van € 0,- tot € 50,-.

4. Heb je de juiste sloten en voldoe je daarmee aan de beveiligingseisen?
Uiteraard geldt ook hier ‘beter voorkomen dan genezen’. Het goed op slot zetten van je E-bike is een must. Daarnaast kunnen er vanuit de verzekeringsvoorwaarden zelfs beveiligingseisen beschreven zijn. Over het algemeen worden sloten met een beveiligingsklasse 2 vereist. Let hier dus goed op en check het in de voorwaarden! Wanneer, na diefstal, blijkt dat je je fiets niet voldoende afgesloten had dan zal dit gevolgen hebben voor de hoogte van je uitkering!

5. Vergeet ook de accessoires niet mee te rekenen!
Ook bij een E-bike kunnen verschillende accessoires aangeschaft wordt, denk aan een fietstas, kinderzitje of fietscomputer. Let erop dat je de totale aanschafwaarde van deze accessoires optelt bij het te verzekeren bedrag, de totale aankoopwaarde van je (elektrische) fiets!

Ten slotte, verzekeringen zijn er om risico’s af te kopen die je zelf niet kunt of wilt dragen. Alles afdekken met een zeer uitgebreide verzekering is misschien fijn maar de hogere premie en premieverschillen van honderden euro’s maken dat het ook verstandig is om kritisch te blijven kijken welk risico je eventueel zelf zou kunnen en willen dekken! Is een Europese dekking bijvoorbeeld perse nodig voor die ene week fietsvakantie?

Rebels in Finance
Rebels in Finance is een totaal servicekantoor op het gebied van schadeverzekeringen en energie. Onze dienstverlening is er met één doel: jouw behoefte matchen met al de beschikbare producten en voorwaarden zodat je nooit teveel betaalt en toch het juiste afneemt. Ook niet onbelangrijk: Rebels in Finance garandeert je daarnaast dat je nooit onder- of oververzekerd zult zijn en de energie geleverd blijft. Zo weet je dus zeker dat je zelf niets meer in de gaten hoeft te houden. Heb je interesse? Stuur ons dan een Whatsapp of vul het contactformulier in.

Meer lezen? Lees hier meer over de werking van de energiemarkt en waarom jij teveel betaalt.